РОЛЬ ПРИСЛІВ’ЇВ У ФОРМУВАННІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ - Савченко, Яна (MUNDUS PHILOLOGIAE, 2024)
Ця робота присвячена аналізу ролі прислів’їв у формуванні національної ідентичності та відображенні культурних особливостей різних народів. Враховуючи важливість прислів’їв як носіїв менталітету та соціальних норм, стаття звертає увагу на взаємозв’язок між мовою та культурою через призму пареміології. Основною метою роботи є виявлення універсальних та унікальних рис прислів’їв, що формують специфіку національного світогляду. Стаття спирається на приклади з різних мов та культурних традицій, що дозволяє порівняти вплив природних умов, історичного розвитку та соціальних норм на формування мовних виразів. У роботі окреслено внесок у лінгвокультурологію, обговорено вплив прислів’їв на міжкультурну комунікацію та запропоновано перспективні напрями для подальших досліджень.