КОНЦЕПТУАЛЬНІ МЕТАФОРИ У ВИСВІТЛЕННІ ВІЙНИ В УКРАЇНІ ІСПАНОМОВНИМИ МЕДІА - Шаповаленко, Ілля (MUNDUS PHILOLOGIAE, 2024)
У статті аналізуються концептуальні метафори, що використовуються іспаномовними ЗМІ (El País та El Mundo) для висвітлення війни в Україні, а також їхній вплив на суспільне сприйняття конфлікту. В основі дослідження лежить теорія концептуальної метафори Лакоффа і Джонсона, яка стверджує, що метафоричні моделі формують наше сприйняття різних подій, у тому числі військових конфліктів. Найбільш численними є структурні метафори. Дослідження демонструє, що подібні метафори не є унікальними для іспаномовного дискурсу, а мають спільні риси з англомовними (Петій, 2023) та іншими європейськими виданнями (Фабішак, 2007) The article analyses the conceptual metaphors used by the Spanish-language media (El País and El Mundo) to cover the war in Ukraine, as well as their impact on the public perception of the conflict. The study is based on Lakoff and Johnson’s theory of conceptual metaphor, which states that metaphorical models shape our perception of various events, including military conflicts. The most numerous are structural metaphors. The study demonstrates that such metaphors are not unique to Spanish-language discourse, but have common features with English-language (Petiy, 2023) and other European publications (Fabiszak, 2007).