ЗАКОНОМІРНОСТІ ЗОБРАЖЕННЯ СУЧАСНИХ УКРАЇНСЬКИХ РЕАЛІЙ У ДИСКУРСІ ФРАНЦУЗЬКИХ МЕДІА - Levkova, Ivanna (MUNDUS PHILOLOGIAE, 2024)
Стаття присвячена аналізу закономірностей зображення сучасних українських реалій у дискурсі французьких медіа. Поняття реалії у статті розглянуто як відсутність – на екзистенційному або лексичному рівні – конкретного явища або предмета в іншій культурі. У зв’язку з цим основним постає визначення лінгвокультурної реалії як слова, яке позначає предмети, поняття і ситуації, що їх не існує в практичному досвіді людей, що говорять на іншій мові. Це тлумачення, з одного боку, обмежене лексичним підходом, оскільки наводиться при розборі безеквівалентної лексики, а з іншого боку, задає широкий діапазон його застосування, що відповідає завданням нашого дослідження Дослідження виконане на матеріалі публікацій онлайн-версії французького медіа «Le Monde». За підсумками дослідження відзначено, що провідними об’єктами інтересу французьких журналістів постає тема війни в Україні, перебігу бойових дій, зовнішньополітичної діяльності українського президента, реакції європейських країн на війну тощо. Підкреслено, що елементи з семантикою сенсаційності або інтриги зустрічаються у проаналізованих матеріалах досить часто, оскільки вони є достатнім джерелом впливу на реципієнта, адже його природно цікавить можливість долучитися до пізнання всього невідомого. Вагомим стає залучення до журналістських матеріалів висловлювань визнаних авторитетів у певних галузях, наприклад, визначних воєначальників у статтях, що розкривають воєнні питання, чи знаних дипломатів у матеріалах, присвячених актуальним проблемам зовнішньої політики. Зауважено, що французький медіапростір у висвітленні сучасних українських реалій демонструє тенденцію до поєднання у використанні не лише, здавалося б, природних у цій ситуації hard news, але й soft news. Подібний підхід дозволяє показати війну в Україні в різних аспектах, наголосити на тому, що українці чинять опір не лише на фронті, але й у повсякденному житті, яке продовжується попри всі загрози й небезпеки. Ключові слова: реалії, лінгвокультурна інформація, медіа, дискурс, війна,