РІЗДВЯНІ ПРОМОВИ КОРОЛЕВИ ЄЛИЗАВЕТИ ІІ: КОРПУСНИЙ АНАЛІЗ - Онищенко, Марина (MUNDUS PHILOLOGIAE, 2024)
Стаття присвячена дослідженню лексики у різдвяних промовах Королеви Єлизавети ІІ методами корпусного аналізу, який виконується завдяки програмі Voyant Tools, яка уможливлює багаторівневе дослідження тексту, включаючи такі інструменти, як аналіз частотності слів, колокацій, а також створення хмар слів та їх трендів, дослідження виявляє еволюцію риторики монархині. Метою даної роботи є вивчення лексичних особливостей та частоти вживання певних слів протягом періоду з 1952 до 2021 року. Проведений аналіз демонструє, що найбільш часто вживаними словами у промовах є christmas, people, year і commonwealth, що відображає те що королева зосереджується на глобальній аудиторії. Також за допомогою хмари слів простежується використання таких слів, як hope, good і happy, що свідчить про позитивне та об’єднавче спрямування промов Королеви Єлизавети ІІ, демонструє фокус на піднесених цінностях і підкреслює прагнення до загального процвітання і злагоди в країні. Отримані результати дозволяють відстежити зміни у лексичних уподобаннях та риторичних стратегіях, зокрема у контексті звернень до нації під час святкових періодів або в періоди важких часів та смутку. Особливо важливим є те, що зі збільшенням частоти вживання слів, що стосуються єдності та спільноти, дослідження також виявило еволюцію риторики Королеви у напрямку більш інклюзивного підходу, спрямованого на об’єднання різних соціальних груп, фокусуючись на об’єднанні не лише громадян Сполученого Королівства, але й країн Співдружності. Крім того, виявлено збільшення уваги до питань особистого щастя, добробуту, духовності та сімейних цінностей, що підкреслює прагнення монархині створювати емоційний зв’язок зі своєю аудиторією. Інструмент аналізу колокацій допоміг виявити, що такі поняття, як, world та family часто співіснують у контексті різдвяних звернень, підкреслюючи загальнолюдські цінності у виступах Королеви Єлизавети. Подальші перспективи дослідження включають порівняння різдвяних промов Королеви з іншими її офіційними виступами. Крім того, доцільним видається порівняльний аналіз промов Королеви з виступами інших політичних та громадських діячів, що допоможе краще зрозуміти специфіку риторики монархії в порівнянні з іншими формами політичної комунікації. Ключові слова: корпусний аналіз, лексичні зміни, корпус текстів, різдвяні промови, корпусна лінгвістика, Королева Єлизавета ІІ.