Прагматика як ключовий фактор ефективності англомовних слоганів - Бевз, Олена Юріївна (MUNDUS PHILOLOGIAE, 2024)
У статті досліджується прагматичний аспект англомовних рекламних слоганів, що є важливим інструментом комунікації між брендом і споживачем. Зокрема, розглядаються механізми впливу рекламних слоганів на споживчу поведінку через багаторівневу прагматичну структуру, яка охоплює фізичні, психоемоційні, ментальні, соціальні та аксіологічні аспекти. Також у статті наведено приклади конкретних рекламних слоганів, що ілюструють різноманітність їхнього впливу на різні аспекти споживчої свідомості, від спонукання до дії до формування довготривалої лояльності до бренду. Автор аналізує домінантну роль прагматичних концептів, що лежать за кожним відомим рекламним слоганом, і визначає, як вони апелюють до різних рівнів свідомості та емоційних реакцій споживачів. Важливою складовою дослідження є також розгляд того, як різні рекламні слогани орієнтовані на конкретні потреби та бажання цільових аудиторій, стимулюючи їхні підсвідомі прагнення та соціальні цінності. Під час дослідження підсумовуються теоретичні підходи до прагматичного аналізу рекламних слоганів, зокрема роботи Г. Грайса, Дж. Л. Остіна та Л. Холмса, які розкривають принципи економії, релевантності, яскравості, а також роль культурних контекстів у сприйнятті рекламних повідомлень. Окремо розглянуто, як різні культурні та соціальні фактори можуть змінювати ефективність рекламних кампаній, зокрема у різних мовних та регіональних контекстах. Автор підсумовує, що рекламні слогани мають здатність викликати емоційний відгук у споживача, створюючи асоціації, що сприяють прийняттю рішень про покупку або лояльність бренду. Розглядаються також функціонально-семантичні типи рекламних слоганів, що відрізняються за прагматичними цілями, спрямованими на активізацію певних потреб споживачів. Зокрема, окреслено, як рекламні слогани можуть бути орієнтовані на прагматичні стратегії переконання, заохочення, страху або самоідентифікації, що сприяють розвитку довготривалих відносин із цільовою аудиторією. Результати дослідження вказують на важливість прагматичного підходу для розробки ефективних рекламних стратегій, що враховують не лише мовні, а й культурні, соціальні та психологічні аспекти, а також підкреслюють необхідність врахування прагматичних принципів для забезпечення максимальної ефективності рекламних кампаній у глобалізованому світі. Ключові слова: прагматика, рекламні слогани, споживча поведінка, культурні контексти, прагматичний аналіз, комунікація, рекламні стратегії, вплив на споживача.