ЛЕКСИЧНІ ЗМІНИ У ПЕРШІЙ (1952) ТА ОСТАННІЙ (2021) РІЗДВЯНИХ ПРОМОВАХ КОРОЛЕВИ ЄЛИЗАВЕТИ ІІ: КОРПУСНИЙ АНАЛІЗ - Онищенко, Марина (MUNDUS PHILOLOGIAE, 2025)
У статті надається порівняльний корпусний аналіз першої (1952) та останньої (2021) різдвяних промов королеви Єлизавети ІІ за допомогою програмного забезпечення Voyant Tool, яке забезпечує багаторівневе дослідження тексту, включаючи такі інструменти, як аналіз частотності слів, колокацій, трендів, а також створення хмар слів. Voyant Tools дозволяє дослідити мовні конструкції і виявити основні лексичні зміни. Результати свідчать про поступовий перехід від формального, урочистого мовлення Королеви до більш особистого, емоційного стилю. Отримані дані ілюструють еволюцію публічного дискурсу монарха в контексті змін соціальних і культурних очікувань.