ДИСКУРС СЕКРЕТІВ ДЖЕЙН ЧАПМАН В РОМАНІ «ВЕЛИКА МАЛЕНЬКА БРЕХНЯ» Л. МОРІАРТІ - Марченко, Тетяна Вікторівна (MUNDUS PHILOLOGIAE, 2025)
У цій статті було розглянуто дискурс секретів персонажа Джейн Чапман у романі Ліан Моріарті «Велика маленька брехня». Дослідження показало, як прихована правда переплітається з особистими травмами та впливає на саму Джейн: на її поведінку, світосприйняття, стосунки з іншими. Джейн постає як людина, що носить у собі тягар замовчуваного минулого. Її секрети не просто ізолюють її від оточення, вони стають механізмом для багатьох подій у романі. Дискурс секретів у тексті було сприйнято, як багатошарову структуру. Він поєднує у собі лінгвістичні прийоми, психологічні захисти та соціальні реакції. Мовні стратегії Джейн: уникнення прямого спілкування, часті паузи, обтічні вислови та метафори, що працюють як своєрідний бар’єр, який ховає її біль, але водночас кричить про нього між рядків. Окрему увагу було приділено тому, як секрети Джейн впливають на сюжет. Її мовчання, не просто прийом автора, а й її власне сприйняття себе. Поступове розкриття таємниць Джейн відкриває теми стигматизації, упереджень і дуже важливої в романі жіночої солідарності. Секрети тут, це не просто «щось, що приховується», а глибокий механізм, через який Ліан Моріарті розкриває питання довіри, моралі й пошуку себе. Лінгвістичний аналіз допоміг краще побачити прописані мовні особливості Джейн: натяки, напівмовчання, обережність у формулюваннях. Це не просто страх, це її спосіб захиститися від світу, який одного разу вже завдав їй болю. Також було досліджень, як секрети героїні функціонують у соціальному контексті. Спостерігаючи за її взаємодією з іншими персонажами, видно, наскільки важливою стає підтримка і солідарність у суспільстві, яке швидше осудить, ніж зрозуміє. Зрештою, коли таємниці Джейн випливають на поверхню, вони стають справжніми переломними точками, для неї самої і для всього сюжету. У статті розглядається, як у романі Ліан Моріарті "Big Little Lies" побудовано дискурс секретів, спираючись на ідеї Джейн Чепмен про секрети як важливий елемент соціальної взаємодії. Особливу увагу приділено тому, як секрети проявляються у мовленні персонажів, які мовні засоби допомагають їх приховувати або, навпаки, натякати на них.