ПОНЯТТЯ ТА ПОХОДЖЕННЯ ТЕРОРИСТИЧНИХ ЯВИЩ - Бойко, Анна (MUNDUS PHILOLOGIAE, 2025)
У статті розглянуто поняття, походження та еволюцію терористичних явищ у світовому контексті. Увагу приділено неоднозначності цього поняття, насамперед через суперечливість його визначення у численних наукових розвідках, поданих залежно від політичних, правових і культурних контекстів. У роботі проаналізовано ключові дефініції тероризму, запропонованих авторитетними міжнародними організаціями, науковцями та аналітиками. Фокус уваги нашої розвідки зосереджено на емпіричному матеріалі, розглянутому в історичній перспективі від терористичних акцій Герострата та антиримських сект - до сучасного релігійного й кібертероризму. Окреслено перехід тероризму від індивідуального політичного протесту до глобалізованого, транснаціонального явища, що загрожує безпеці держав, громадян і світовому порядку загалом. Особливий акцент зроблено на релігійному тероризмі, який вирізняється сакралізацією насильства, та сучасних загрозах, таких як кібертероризм.У статті наголошено на необхідності комплексного підходу до боротьби з тероризмом, що передбачає правові, технологічні та міждержавні зусилля.