LEXICAL PATTERNS IN CLIMATE CRISIS REPORTING IN «THE GUARDIAN» - Ковтун, Вікторія (MUNDUS PHILOLOGIAE, 2025)
Стаття присвячена аналізу лексичних моделей, що використовуються у висвітленні кліматичної кризи в матеріалах британської газети «The Guardian», відомої своєю активною діяльністю в екологічних питаннях. Дослідження зосереджене на тому, як вибір слів, фразеологічних конструкцій та семантичних структур впливає на сприйняття проблеми зміни клімату читачами, а також на формування громадської думки щодо цієї кризи. У статті проведено корпусний аналіз текстів, опублікованих у «The Guardian» за період з 2024 по 2025 рік, з метою виявлення домінуючих лексичних одиниць, що використовуються для опису зміни клімату, її наслідків та можливих шляхів вирішення. Результати дослідження показують, що «The Guardian « використовує широкий спектр лексичних засобів для посилення уваги до кліматичної кризи, зокрема шляхом драматизації наслідків та підкреслення необхідності термінових дій. Водночас газета уникає спрощення проблеми, пропонуючи читачам науково обґрунтовану термінологію та збалансований підхід до представлення як катастрофічних сценаріїв, так і можливостей їх подолання. Також спостерігається тенденція до використання інклюзивної лексики, яка підкреслює глобальний характер проблеми та залучає до діалогу різні соціальні групи. Зроблено висновок, що лексичні моделі «The Guardian» відіграють ключову роль у формуванні кліматичного дискурсу, сприяючи підвищенню екологічної обізнаності та мотивації до дій. У дослідженні підкреслюється важливість ЗМІ у формуванні суспільного сприйняття кліматичної кризи.