Оніми в колонці «La Bustina di Minerva» У. Еко та засоби їх перекладу - Куцак, Богдана (MUNDUS PHILOLOGIAE, 2024)
У статті окреслено проблеми перекладу італійських онімів українською мовою на матеріалі дописів У. Еко в колонці «La Bustina di Minerva». У зв’язку з енциклопедичними знаннями автора у його текстах містяться численні ономастичні одиниці, зокрема топоніми та антропоніми, серед яких домінують урбаноніми та назви країн. Передача цих одиниць українською мовою є окремим викликом для перекладача і потребує застосування різних методів, підібраних під кожен конкретний випадок (транскрипція, транслітерація та калькування з урахуванням української орфоепії). Для аналізу перекладу ономастичної лексики враховуються три ключові аспекти: положення оніма в мовній системі, його походження та особливості функціонування.