ТИПОГРАФІЧНЕ ВИСУНЕННЯ У СУЧАСНІЙ ПОЕЗІЇ: МАЙСТЕРНІСТЬ МАНІПУЛЯЦІЇ (НА ОСНОВІ ПОЕЗІЇ «dreems» БІЛЛА БІССЕТТА) - Оніщук, Ірина Ростиславівна (MUNDUS PHILOLOGIAE, 2024)
Стаття присвячена дослідженню типографічного висунення у сучасній англомовній поезії та його маніпулятивного аспекту. Подано визначення очуднення, описано такі типографічні прийоми, як шрифтово-розмірна альтерація, зміна кольору тла викладу в комбінації з паралелізмом та супутніми девіаціями, що вияляються на різних мовних щаблях (фонологічний, семантичний і лексико-граматичний). Такі тактики можуть бути використані як маніпуляційні засоби не лише задля багатовимірного сприйняття поезії як такої, а і літературного перформансу автора, що вирізняє його/її з-поміж інших митців. Ця маніпуляція слугує технікою формування емоційної та когнітивної реакції читача, тим самим посилюючи взаємодію з текстом. Результати дослідження базуються на аналізах як твору канадського поета Білла Біссетта, так і власного поетичного зразка, створеного в рамках курсу Соні Зінгер, що дає змогу стверджувати про універсальність досліджуваного поняття не лише у літературних колах, а і у буденному житті, і такого, що може бути доступне кожному, хто зацікавлений у жанрі «фігурної поезії» та/або «візуальних віршів». Висновки ілюструють дуальність використання типографічного висунення з точки зору форми самовираження світогляду автора та маніпулювання читачем і водночас набуття ним (читачем) поетичного досвіду на рівні психопоетики. Подальшою перспективою дослідження вбачається аналіз творів маловідомих авторів Великобританії та США, а також зразків сучасного графічного дизайну та діджиталізованих продуктів, що є на сьогодні широко розповсюдженими. З огляду на сучасний стрімкий розвиток цифрового мистецтва та поетичних онлайн-платформ, стає зрозуміло, що типографічне спрямування більше не обмежується традиційними друкованими виданнями, а натомість перетворюється на динамічний, доступний інструмент, який продовжує формувати те, як поезія переживається і сприймається в сучасному суспільстві.