ВІДОБРАЖЕННЯ ДИСКУРСУ ЖИТТЯ В ХУЖОЖНЬОМУ ТЕКСТІ

Автор(и)

  • Єлизавета Кременицька Київський університет імени Бориса Грінченка

Ключові слова:

художній дискурс, дискурс аналіз, дискурс життя, Гарт Стайн, оповідач-тварина

Анотація

Тематика життя дуже часто згадується в літературі, через що ми припускаємо, що існує й дискурс життя і його цілком можна вивчати. Але щоб підтвердити це припущення, нам необхідно проаналізувати художній твір, в якому ця тематика є центральною. Для цього ми обрали роман Гарта Стайна «Мистецтво перегонів під дощем». Ця книга особлива тим, що її оповідач – собака. Розповідаючи читачеві історію свого життя, він також розкриває для нас життя декількох близьких йому людей, що дає нам можливість розглянути дискурс життя з декількох різних ракурсів.

Головна проблема полягає в тому, що дуже мало хто намагався дослідити цей роман і творчість його автора в цілому. Ми були безумовно цим здивовані та розчаровані, але ми сподіваємося, що ця стаття стане поштовхом для інших науковців звернути увагу на книги Гарта Стайна.

Перш ніж приступити до роботи, ми окреслимо терміни, якими ми оперуємо (дискурс та дискурс аналіз), коротко поговоримо про біографію Гарта Стайна, а також обговоримо статтю Ф. Джинни «Світ постмодерну очима «Енцо» - Оповідача роману «Мистецтво перегонів під дощем» Гарта Стайна».

Наступний крок – визначення нашої мети. Трохи поміркувавши, ми вирішили створити збірку цитат, що описують погляди різних персонажів книги, та порівняти їх ставлення до життя.

Після реалізації нашої мети ми підсумовуємо погляди трьох найважливіших персонажів – Денні, Ів та Енцо. Хоча на перший погляд вони дуже різні (особливо враховуючи, що один із персонажів – собака), ми виявили, що між ними існує досить багато подібностей. У цьому розділі ми перераховуємо їхні особисті якості міркуємо про те, як вони ставляться одне до одного та до своєї родини в цілому. Цей процес доволі прямолінійний поки ми обговорюємо Денні та Ів, але про Енцо нам доводиться говорити більш докладно, чого можна було очікувати від головного героя. В його опис ми також включили його нестримне бажання стати людиною та його аналітичні здібності.

Ці спостереження привели нас до висновку, що життя у романі Гарта Стайна «Мистецтво перегонів під дощем» перш за все характеризується схильністю головних героїв до самопожертви. Навіть Енцо, не дивлячись на те, що він собака, саме завдяки цій якості стає таким схожим на нас, людей, хоч його і турбують сумніви, щодо його готовності після смерті перевтілитися в людину.

Downloads

Опубліковано

2023-12-26

Як цитувати

Кременицька, Є. (2023). ВІДОБРАЖЕННЯ ДИСКУРСУ ЖИТТЯ В ХУЖОЖНЬОМУ ТЕКСТІ . MUNDUS PHILOLOGIAE, 1(1), 65–73. вилучено із https://mundphil.kubg.edu.ua/index.php/journal/article/view/kremenytska

Номер

Розділ

Статті