НІМЕЦЬКИЙ ГАСТРОНОМІЧНИЙ КОМПОНЕНТ У НІМЕЦЬКІЙ ФРАЗЕОЛОГІЇ

Автор(и)

  • Катерина Жученко Київський столичний університет імені Бориса Грінченка

Ключові слова:

гастрономічні фразеологізми, концепт, кулінаризм, кулінарне порівняння, кулінарна метафора, фразема, фразеологізм

Анотація

Пропонована стаття розглядає найдавніший концепт «ЇЖА»/“ESSEN“ в німецькій культурі як репрезентант національно-культурної інформації в умовах діалогу культур.

Життя та мова тісно пов’язані між собою. Історичні та культурні події знаходять своє відображення у мові (найчастіше на лексичному рівні). Таким чином, фразеологізми, стійкі метафори та порівняння відтворюють, як історичні зміни впливали на народ та його мову.

Зростання інтересу до взаємовідносин культур в умовах глобалізації світу також включає в себе детальніше вивчення концепту «ЇЖА»/“ESSEN“ (який беззаперечно можна вважати одним із найдавніших), а також порівняння схожих за етимологією метафор або фразеологізмів різних мов. Такі порівняння уможливлюють розуміння, який продукт харчування вважався важливішим в рамках розвитку тієї або іншої культури і дає змогу оцінити схожості або відмінності використання різних продуктів, наділення їх позитивного або негативного значення.

Проблема дослідження гастрономічних художніх засобів залишається актуальною для дослідження. Фразеологізми, зокрема, представляють великий інтерес. Будучи готовими мовними одиницями, фразеологізми не будуються щоразу з початку, а завжди відтворюються як сталі одиниці. За своєю сутністю вони досить експресивні та вдало передають особливості народного менталітету.

У статті пропонується декілька гастрономічних кулінарних зворотів німецької та українською мов, що дає цікавий погляд на порівняння культур.

Ключові слова: гастрономічні фразеологізми; концепт; кулінаризм; кулінарне порівняння; кулінарна метафора; фразема; фразеологізм.

Downloads

Опубліковано

2024-12-30

Як цитувати

Жученко, К. (2024). НІМЕЦЬКИЙ ГАСТРОНОМІЧНИЙ КОМПОНЕНТ У НІМЕЦЬКІЙ ФРАЗЕОЛОГІЇ. MUNDUS PHILOLOGIAE, (3). вилучено із https://mundphil.kubg.edu.ua/index.php/journal/article/view/44

Номер

Розділ

Статті